ОПЕК се страхува за петролния пазар от споразумението с Иран

ОПЕК се страхува за петролния пазар от споразумението с Иран
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Организацията на страните-износителки на петрол (ОПЕК) се тревожи от ядреното споразумение за Иран, предаде АФП.
Причината е, че Иран ще повлияе на пренасищането на световния пазар с петрол. от Иран може да достигне 2,4 млн. барела на ден през 2016 г., след като през 2014 г. бе 1,6 млн. барела на ден. Това ще смъкне цените на петрола още повече. Те вече спаднаха наполовина в сравнение с 2014 г.

ОПЕК реши да не намалява сегашните си нива на добив. Проблемът е, че се получава разделение в самата организация - по-бедните държави-членки – Ангола, Алжир и Венецуела вероятно отново ще поискат производството да се намали. Причината е, че техните бюджети зависят до голяма степен от износа на петрол.

През седмицата Иран и страните от групата 5+1 (САЩ, Китай, Русия, Франция, Великобритания и Германия) постигнаха историческо споразумение за решаване на дългогодишния спор по ядрената програма на Техеран след повече от десетилетие преговори.

Така санкциите, наложени на Иран от САЩ, ЕС и ООН, ще бъдат вдигнати в замяна на съгласието на Техеран за дългосрочни ограничения върху ядрената му програма, която Западът подозираше, че е насочена към създаването на атомна бомба.

За Европейския съюз новината е добра. Брюксел следи Иран като част от по-дългосрочната си стратегия за заздравяване на енергийната сигурност най-вече на Югоизточна Европа. За комисаря по енергетиката и климата на Европейската комисия Мигел Ариас Канете Иран предлага перспектива за нови алтернативни доставки на газ в момент, в който съюзът се опитва да диверсифицира доставките от Русия.

Иран е на второ място по резерви на природен газ и на четвърто място по петролни резерви в света. Производството достига върха си през 70-те години, преди Ислямската революция, и постоянно намалява от 2010 г. насам, след като европейските и американските компании се оттеглиха в резултат на санкциите.

#ОПЕК #Иран #петрол

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници