Ще я бъде ли реформата на реформаторите

Ще я бъде ли реформата на реформаторите
A A+ A++ A

Сбит преглед на изключителната активност по темата „съдебна реформа“  през изминалата седмица води до извода, че нещо може да се случи ... някога.

„Най-рано след местните избори“, конкретизира срок лидерът на ДПС Лютви Местан. За участие в гласуване по-рано  не може да става и дума, даде да се разбере той след първата по рода си среща между двете противостоящи в конфигурацията на сегашния парламент партии.

Лидерът на Реформаторите Радан Кънев призна пред камерите, че толкова сериозен политически разговор не е водил през живота си.

Съратничката му в ръководството на Реформаторския блок Меглена Кунева използва друг термин: криза. "Това, което видяхме през последните дни, беше истинска криза - радвам се, че премиерът се намеси и тонът се смени", отбеляза тя.

Вярно е - Борисов призова съвсем директно участниците да загърбят междуличностните отношения. "Води се някаква престрелка - абсолютно безсмислена и неустройваща обществото и хората, блокираща съдебната реформа", каза той.

От левия фланг не дадоха знак, че по някакъв начин консултациите ги засягат. Това поведение отрано иде да обезсмисли повторен опит да бъдат привлечени. Радан Кънев все пак ще ги покани на нов разговор. И така:

Ще се съберат ли заветните 160 гласа?

За да минат предложенията поне на първо четене? Сметката не излиза с около 30-ина гласа. По въпроса за конституционните промени почти не могат да се открият оптимисти в кулоарите на Народното събрание. Пред Novinite Янаки Стоилов от левицата, който е специалист именно в тази област, определи досега водените разговори като "схоластичен спор".

Като се оставят настрана интригите на ниво европейски институции (Искал ли е правосъдният министър Христо Иванов от германски депутати влизането ни в Шенген да се обвърже със съдебната реформа?) и няколко граждански по своята форма прояви (прожекцията на посланието до главния прокурор за ОСТАВКА на фасадата на съдебната палата, контрапротеста и протеста срещу Цацаров на другия ден), налице е всеобща загриженост за промяна.

Обади се дори външният министър Даниел Митов - състоянието на съдебната система в България била една от водещите теми, обсъждани по време на работното му посещение в САЩ. "Едно от големите притеснения не само за бизнеса тук, а и по принцип, е нивото на нашата съдебна система, както и нивото на корупция в България" , обясни Митов.

Ключова би трябвало да е последната среща на високо равнище за седмицата - между представителите на Реформаторския блок и главния прокурор Сотир Цацаров.

По думите на Кънев на срещата Цацаров показал "много откровено отношение". "Един хубав, професионален наистина, за мен доста оптимистичен разговор, в който накрая се намеси и Достоевски, но това е отделна тема", обобщи той.

От прокуратурата дадоха по-сух коментар: че промените не трябва да се отлагат.

През новата седмица правителството внася проект за промени в конституцията. Ако бъдат одобрени на първо четене, се очертават най-малко две съществени изменения на сегашния модел: разделяне на Висшия съдебен съвет на прокурорска и съдийска колегии и явно гласуване на решенията.

"Ако не можем да изградим в рамките на един месец цялата къща, нека сложим здрави основи и градим етаж по етаж, въпросът е да не се връщаме в посоката”, предлага Кунева.

#съдебна реформа #Лютви Местан #Радан Кънев #Сотир Цацаров #Христо Иванов #Меглена Кунева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници