„Юробанк“ ще изкупи клоновете на „Алфа Банк“ в България

„Юробанк“ ще изкупи клоновете на „Алфа Банк“ в България
A A+ A++ A

Гръцката банка „Юробанк“ ще изкупи около 80 клона на „Алфа Банк“ в България, съобщава Ройтерс.

Агенцията цитира представител на „Юробанк“, който казва, че бордовете на двете банки ще се срещнат по-късно следобед, за да финализират сделката.

Като част от задълженията, поети по второто споразумение по спасителната програма за Гърция, гръцките банки трябва да преструктурират своите операции, да продадат активите си на Балканите и да се фокусират върху вътрешния пазар.

Темата допълва гръцкият вестник "Етнос", който пише, че гръцките банки планират разпродажба на дъщерните си клонове на Балканите.

Това трябва да стане преди стрес тестовете, на които се очаква да бъдат подложени от институциите на ЕС.

Преструктуриране на банките е условие от споразумението на Атина с кредиторите за рекапитализация на банките с 25 млрд. евро.

Активите на „Юробанк" у нас са били за 5.9 млрд. лева към края на март, а чистата печалба за първото тримесечие е 20.8 млн. лв., допълва агенцията.

 „Алфа Банк“ единствена от гръцките банки, които оперират в България, не е дъщерно поделение, а клон и като такъв депозитите там са защитени от гръцката схема за гарантиране на влоговете. През първото тримесечие банката претърпя отлив на депозити, който се измерваше в 6.85% спад на привлечените средства и 19% свиване на депозитите от домакинства до 580 млн. лв., сочи "Капитал".

Към края на първото тримесечие активите на клона на „Алфа Банк“ са 3.4 млрд. лв. но данните за следващите месеци показват, че той е намалил задълженията си към централата с общо над 2 млрд. лв. Така вероятно към момента активите Alpha са около 1.5 млрд. лв.

#„Алфа банк“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници