„Алфа банк“ придобива издателя на „Капитал“ и „Дневник“

„Алфа банк“ придобива издателя на „Капитал“ и „Дневник“
Бизнесменът Иво Прокопиев притежава мажоритарния дял от 51% в „Икономедия“, която издава „Капитал“ и „Дневник“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Гръцката „Алфа банк“ придобива „Икономедия“, която издава „Капитал“ и „Дневник“.

Собственици на „Икономедиа“ са Теодор Захов (49%) и Иво Прокопиев (51% дял), припомня БГНЕС.

До смяната на собствеността се стига, защото „Икономедиа" не може да погаси задълженията си към банката, където е заложила активите на изданията си.

В тях се включват седмичникът „Капитал" и всекидневника „Капитал Дейли" с техния интернет сайт и вече изцяло електронния „Дневник", както и централата на „Икономедиа". Сред заложените активи има и журналистическа техника и автомобили.

В края на септември „Икономедиа" е имала просрочени задължения за над 430 000 евро.

Издателската компания е била заложена за 9,35 млн. евро. В момента изпълнителен директор на „Икономедиа" е назначен Пламен Божинов.

„Икономедиа“ организира BalPex – Балканско изложение за недвижими имоти, Marketing & Innovation Forum – годишен форум на специалистите по маркетинг и реклама в България с лектори световни имена в областта, и Годишна среща на бизнеса с правителството.

През 2006 г. „Икономедиа“ купи IDG България и прибави към портфолиото си вестник Computerworld и списанията PCWorld, Network World, CIO.

През 2007 г. става собственик на 60% от София Ехо Медиа.

От 2006 г. до 2010 г. 42-годишният Иво Прокопиев бе председател на Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

След изтичането на втория му мандат в КРИБ през 2010 г. бизнесменът съобщи, че „заминава да живее в Азия със семейството си". На поста го наследи директорът на „Софарма" Огнян Донев.

#Иво Прокопиев #Теодор Захов #„Дневник“ #„Алфа банк“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници