Иванов: Управляващите си свършиха работата, да видим парламента

Иванов: Управляващите си свършиха работата, да видим парламента
Христо Иванов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) е записано в Стратегията за реформи в съдебната система, приета от парламента, и всяко отстъпление от този международен стандарт ще влоши нещата, заяви министърът на правосъдието Христо Иванов пред БНР по повод вчерашния устен доклад от Брюксел по механизма за наблюдение.

"Оказа се, че правителството си е свършило работата, че е предложило необходимата реорганизация на ВСС и изобщо на управленския модел в съдебната власт, за да реши наистина централния сплит на всички проблеми – кой и как взема решения, има ли компетентност за това и носи ли отговорност за това. От тук нататък наличието на политическа воля за реформи в България за него ще се съди не по това, какво прави правителството, а по действията на парламента. В този смисъл има едно прехвърляне на тежестта към всички парламентарни сили, не просто към управляващите, защото съдебната реформа е национален въпрос и тя се разглежда така от нашите партньори. От тази гледна точка ние също трябва да очакваме подобно отношение в българския парламент на тая тема", коментира Иванов.

Той похвали Висшия съдебен съвет за приетите в сряда от Комисията по натовареността критерии за прекрояване на съдебната карта, засягащи равномерното разпределение на районните съдилища и на магистратите в тях. Именно промените в тези съдилища и в районните прокуратури ще са първата стъпка в реалната съдебна реформа.

#Христо Иванов #Иванов #ВСС #съдебна реформа #реформа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници