Иранският външен министър обявен за национален герой

Иранският външен министър обявен за национален герой
A A+ A++ A

Xиляди иранци се стекоха по улиците, за да отпразнуват ядреното споразумение със Запада, пише британският в. “Гардиан”. Тълпи от хора пееха и танцуваха, а мнозина носеха плакати с лика на външния министър Мохамед Зариф. Той бе обявен за национален герой заради участието си в преговорите със САЩ, Китай, Русия, Франция, Великобритания и Германия.

Зариф и държавният секретар на САЩ Джон Кери бяха номинирани за Нобеловата награда за мир за 2016 г. заради ролята си в постигането на споразумението.

“Сделката с Иран нямаше да бъде възможна без помощта на Русия”, каза президентът на САЩ Барак Обама. Той останал учуден, че въпреки различията между САЩ и Русия за Украйна президентът Владимир Путин е разделил двата въпроса, което помогнало за сключване на сделката с Иран.

Споразумението за ограничаването на ядрената програма е триумф за иранския президент Хасан Рохани. Но тепърва той трябва да оправдае големите надежди на обикновените иранци, които отчаяно мечтаят краят на санкциите да подобри стандарта им на живот.

#Иран

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници