Гърция отваря банките на 17 юли?

Гърция отваря банките на 17 юли?
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

"Банковата ваканция" в Гърция ще продължи до 16 юли включително. Това реши финансовото министерство в южната ни съседка, съобщи ТАСС. 

В същото време министерството разшири списъка на разрешените банкови операции. Така от 16 юли ще бъде възможно да се изплащат дължими суми към държавни агенции, държавни предприятия, държавни пенсионни фондове и частни застрахователни компании - в брой или чрез прехвърляне на средства от банкова сметка.

Припомняме, че Гърция затвори банките в началото на месеца, като част от мерките на правителството за предпазване на банковата система от срив, след като Европейската централна банка (ЕЦБ) замрази финансовата си подкрепа, необходима за осигуряване на ликвидността на гръцките банки.

Според източник на „Блумбърг” ЕЦБ ще предостави на България достъп до операциите си за рефинансиране, предлагайки евро валута на банковата система в замяна на активи, а освен това е готова да помогне и на другите държави от Източна Европа.

По този начин ще се ограничи риска от пренасяне на кризата в страни със сравнително високо излагане на рисковете от гръцката криза. ЕЦБ и Българската централна банка отказват да коментират информацията.

По-рано германският министър на финансите Волфганг Шойбле заяви, че опасността европейските банки да пострадат от гръцката криза е сравнително слаба. „Тези дни пазарите реагираха предпазливо. Това показва, че проблемът може да бъде овладян“, заяви Шойбле, цитиран от АФП.

Той подчерта, че европейската система за банков надзор следи ситуацията.

#банки #Атина #Гърция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници