Протест и контрапротест под прозорците на Цацаров (СНИМКИ)

Протест и контрапротест под прозорците на Цацаров (СНИМКИ)
Снимки: БГНЕС
A A+ A++ A

Районът пред Съдебната палата в София се оказа арена на протести във вторник вечер. Едни от протестиращите искаха оставката на правосъдния министър Христо Иванов, а други - на главния прокурор Сотир Цацаров. Нито един от двамата обаче нямат намерение да подават оставки.

Съдебната реформа на куц кон не се прави, смятат демонстрантите и, за да го докажат, си доведоха собствен куц кон, макар и играчка. Някои от тях пък припомниха позабравени плакатни призиви от протестите срещу Пламен Орешарски - „Не съм платен, мразя ви безплатно".

След като тази нощ надпис „Оставка" освети сградата на съдебната власт, противници на главния прокурор Сотир Цацаров се заканиха, че тази вечер на протест ще искат оставката му. Малко преди те да се съберат обаче, се появи и организирана група, която застава в подкрепа на обвинител №1, но за сметка на това иска министър Иванов да се раздели с поста си.

Този министър според нас е комунистическа издънка, която е марионетка в ръцете на Иван Костов, обяви организаторката на протеста Любена Павлова от организацията „План Б".

От своя страна, протестиращите с искане за оставката на Цацаров, са многократно повече - около 300 души. "В България право няма. Познайте защо", пише на един от плакатите. Протестиращите надуват свирки и бият по барабани.

Събитията бяха организирани в социалната мрежа Фейсбук преди дни. За пет дни акцията събра 3000 последователи в социалната мрежа, основно представители на "Протестна мрежа" и симпатизанти на Реформаторския блок.

До организирането на протеста се стигна след като миналия вторник временната парламентарна комисия за промени в конституцията отхвърли предложените от министъра текстове. Това стана заради отсъствието на депутатите от Реформаторския блок Димитър Делчев и от Патриотичния фронт Емил Димитров – Ревизоро.

Промените в конституцията трябваше да се гласуват в пленарна зала още тази седмица, но се очаква това да се случи най-рано на 22 юли. 

#протести #съдебна реформа #Сотир Цацаров #Христо Иванов #прокурор #реформа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници