Кунева сондира с ДПС идеите си за борба с корупцията по високите етажи

Кунева сондира с ДПС идеите си за борба с корупцията по високите етажи
A A+ A++ A

Вицепремиерът и лидер на ДБГ Меглена Кунева, чиято най-нова длъжност е национален координатор на антикорупционната политика, обсъди с парламентарната група на ДПС законопроекта за предотвратяване на корупцията след лицата на високи постове.

Готова съм да обсъждам как законът да стане безкомпромисен и особено приложението му в условията у нас, каза пред депутатите Кунева, като подчерта, че спазването на правилата и върховенството на закона е ключово за антикорупционните политики, съобщиха от ДБГ. Тя обърна внимание, че ЕК многократно е заявила, че у нас не работи добре институционалната рамка по антикорупция, че има твърде много органи със скромни резултати и без ясна връзка между тях. Комисията за конфликт на интереси е неефективна, а в един от първите доклади на ЕК БОРКОР е определена като "енигматична структура", напомни още тя.

Със закона за борба с корупцията по високите етажи ще се декларират много повече обстоятелства, като се разширява и приложното поле на закона с повече лица, които ще са задължени по този закон, каза Кунева. В бъдеще лицата по високите етажи на властта ще трябва да декларират и имуществото на хората, с които живеят във фактическо съжителство, отбеляза тя и каза, че подобни проверки са още един аргумент в полза на почтеността на проверявания. Кунева бе категорична, че законът съдържа достатъчно гаранции, че анонимните сигнали, по които могат да се правят проверки, няма начин да се превърнат в способ за политическа репресия и подчерта, че в редица европейски страни с добри резултати в антикорупцията този метод е традиционен и ще се ползват добрите практики от тези държави.

Сред новите обстоятелства, които ще трябва да се декларират по закон, са оставащите за погасяване кредити, защото бързото им погасяване може да не кореспондира с размера на доходите на проверявания и да е знак за незаконно забогатяване, както и трудови доходи, ползваните чужди вещи, имоти под наем, пътувания и обучения над 5 хиляди лева. Водили сме се от принципите характер на длъжността, достъп до публичен ресурс и корупционен риск, обясни още Кунева принципа на подбор на проверяваните лица.

Тя посочи, че Националното бюро за предотвратяване на корупцията, което ще проверява декларациите, ще бъде едноличен орган, за да е ясна отговорността, а не комисия. В момента имаме колективен орган в лицето на Комисията за конфликт на интереси, но видяхме, че резултатът от работата й е незадоволителен, каза още тя.

Вицепремиерът обясни, че Комисията за конфликт на интереси, БОРКОР и Сметната палата чрез една от структурите си, която сега обработва имуществените декларации, ще са в основата на новото антикорупционно бюро, което по същество ще има две функции, свързани с проверка на имущество и конфликта на интереси, а новият закон ще доразвие и усъвършенства действащата към момента уредба и ще регламентира работата на Бюрото.

Хората на висши публични длъжности ще се проверяват по закона, а другите – от инспекторатите, като ще има реални проверки на декларациите за имущество и производства за установяване на конфликт на интереси по високите етажи, каза още Кунева. Тя призова депутатите за подкрепа на закона, който е ключов за репутацията на страната, че върви по верен път в овладяването на корупцията. Това беше шестата й среща с парламентарни групи в Народното събрание, преди влизането на закон в комисиите. Кунева също заявява, че е обществото очаква да види мощна политическа воля в подкрепа на планираните стъпки за борбата с корупцията.

#Меглена Кунева #ДПС #проектозакон

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници