Раздор в Гърция: Ципрас готов да хвърли оставка?

Раздор в Гърция: Ципрас готов да хвърли оставка?
Алексис Ципрас. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Раздор между депутатите в Гърция. При закрити врата, депутати от партия СИРИЗА и коалиционните им партньори спорят дали да подкрепят споразумението с кредиторите, което трябва да бъде гласувано в парламента. Премиерът Алексис Ципрас има по-малко от 48 часа, за да смекчи позицията на хардлайнерите и да прокара строгите мерки за бюджетни съкращения, договорени с Еврогрупата.

В някои германски медии дори се появиха спекулации, че левият гръцки премиер подготвя оставката си, в случай че парламентът отхвърли споразумението. Във всеки случай анализаторите са единодушни, че ще му се наложи да се раздели с някои от министрите си - харлайнери и да разчита на опозицията при гласуването на реформите.

Според в. "Билд" оставката на Ципрас може да стане в края на тази седмица. Гръцкият премиер в момента е изправен пред тежката битка за получаване на подкрепа от коалиционните си партньори за постигнатото споразумение с лидерите от еврозоната за спасяването на Гърция.

Министърът на енергетиката Панайотис Лафазанис, който представлява лявото крило в СИРИЗА определи като неприемливо споразумението с еврозоната. Според него "този договор унищожава мандата на народа и достойното "не" на гражданите по време на референдума на 5-ти юли".

Според източниците на "Билд" утре (15.07) Алексис Ципрас, заедно с представителите на опозицията ще приеме в парламента законодателните промени и след това неговото правителство ще подаде оставка. По този начин той ще отвори пътя за сформирането на експертно-техническо правителство, което ще ръководи страната до провеждането на нови предсрочни парламентарни избори.

Междувременно, Международният валутен фонд изготви в понеделник секретен доклад, в който посочва, че Гърция се нуждае от далеч по-голямо облекчаване от планираното от ЕС засега. 

Актуализираният анализ на устойчивостта на дълга е изпратен до правителствата на еврозоната, след като Гърция и нейните 18 партньори с единна валута договориха условията за започване на преговори по нова програма в размер на 86 млрд. евро в замяна на строги икономии и реформи.

Според МВФ влошаването на устойчивостта на дълга поражда необходимост от опрощаването му, далеч отвъд това, което е в процес на разглеждане към днешна дата, включително и Европейския механизъм за стабилност.

Фондът посочва, че ввропейските страни ще трябва да дадат на Гърция 30-годишен гратисен период за обслужване на европейски си дълг, включително нови заеми, както и много драматично удължаване на падежа. От фонда смятат за нужни и годишни фискални трансфери до гръцкия бюджет и дълбоко орязване на дълговете на Атина.

#Гърция #Алексис Ципрас #Атина #кредитори #ЕС #СИРИЗА

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници