За първи път близка среща с Плутон: „Нови хоризонти" се доближи до планетата-джудже

За първи път близка среща с Плутон: „Нови хоризонти" се доближи до планетата-джудже
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Автоматичната междупланетна станция на НАСА "Нови хоризонти" днес се приближи на минималното разстояние от 12 500 км от планетата-джудже Плутон, съобщи Асошиейтед прес. Сондата премина над планетата за около 30 минути тази нощ.

Мисията "Нови хоризонти" започна през януари 2006 година. След 9-годишно пътуване и след като измина 4,8 милиарда километра, на 15 януари "Нови хоризонти" започна да изследва Плутон. Тогава апаратът се намираше на около 260 милиона км от планетата-джудже.

Максималното сближаване на "Нови хоризонти" и Плутон бе наречено от ръководителя на мисията Алън Стърн "срещата на ХХI век". Той я сравни с програмата "Вояджър".

Апаратът не влезе в орбита около планетата, но премина за около 30 минути край нея и за да заснеме повърхността й. Учените от НАСА ще се опитат да разберат по кадрите повече за състава на Плутон и да анализират атмосферата му. Учените смятат, че около Плутон и спътниците му може да открият фосили от формирането на Слънчевата система преди 4,6 милиарда години.

Плутон е замръзнал безжизнен свят в покрайнините на Слънчевата система. Той е втората по големина планета-джудже, която обикаля около Слънцето за почти 250 години, така че от откриването му през 1930 година досега не е изминал дори една четвърт от пътя по орбитата си.

Само ден преди максималното сближаване на "Нови хоризонти" и планетата-джудже специалисти на НАСА изчислиха радиуса на небесното тяло - около 1200 км.

Историческото събитие бе отбелязано и от световната търсачка "Гугъл". Благодарение на функцията "Дудъл" хората от цял свят научават повече за начинанието.

 

#Плутон #планета-джудже

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници