Въвеждат нови правила за подбор на кадри в държавната администрация

Въвеждат нови правила за подбор на кадри в държавната администрация
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Въвеждането на задължителен централизиран подбор за кандидат-служители в държавната администрация, на база модела на Европейската комисия и други европейски модели, прие Съветът за административна реформа, председателстван от вицепремиера Румяна Бъчварова.

Целта на новия законопроект за изменение и допълнение на Закона за държавния служител е да се минимизира субективността и да се осигури

прозрачност при назначаването и преназначаването на служители.

„Чрез него ще се гарантира качество в държавната администрация, както и затварянето на „вратичките“ за нарушаване и заобикаляне на правилата за подбор“, подчерта вицепремиерът Бъчварова, цитирана от правителствената пресслужба.

Според официални данни, представени от екипа на вицепремиера Бъчварова, 81% от назначенията и преназначенията на служители в администрацията през 2014 г. са станали без конкурс, чрез различните

съществуващи „вратички“ в Закона за държавния служител.

Новият модел за подбор на кадри в държавната администрация предвижда два етапа на конкурс. По време на първия етап - т.нар. централизиран подбор, ще се отсяват кандидати за държавната администрация, които притежават необходимите задължителни общи компетенции.

Отсетите кандидати ще бъдат включени в банка от кадри с валидност три години. В рамките на тригодишния период на валидност на резултатите от конкурса, всяка една администрация ще ползва този пул, за да подбере най-подходящите кандидати за последващи специализирани тестове и интервюта когато провеждат конкурс за заемане на длъжности в държавната администрация.

 

#държавната администрация #кадри #правила #нови

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници