Виктор Понта официално обвинен в корупция

Виктор Понта официално обвинен в корупция
A A+ A++ A

Румънският премиер Виктор Понта е обвинен в корупция, измама, укриване на данъци и пране на пари, предаде АФП, позовавайки се на официална информация.

Румънският премиер се завърна на работа преди седмица след почти едномесечно отсъствие по здравословни причини. Според официалните съобщения той е пребивавал в турска болница за операция на коляното. По време на това отсъствие прокуратурата започна криминално разследване на миналото му като адвокат.

Държавното обвинение подозира Понта във фалшифициране на документи, пране на пари и укриване на данъци. Според премиера обаче обвиненията са неверни и са на политическа основа.

В неделя Виктор Понта подаде оставка от поста си като ръководител на социалдемократите (СДП). Причината за оттеглянето му е именно обвинението в корупция, за което около името му се шуми от юни. Мотивът, който посочи във фейсбук, бе намерение да докаже невинността си.

Прокуратурата разследва Понта за конфликт на интереси, пране на пари и неплащане на данъци. Той отрича да е извършил нещо нередно. Президентът Клаус Йоханис го призова да напусне премиерския пост, но Понта отказа.

"За да не се позволи тази ситуация (наказателното производство срещу него, бел АФП) да се отрази на СДП, реших да напусна като партиен лидер, докато не докаже моята невинност", съобщи той в своя профил във Фейсбук.


#Виктор Понта #корупция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници