Европа очаква тежки преговори за Гърция

Европа очаква тежки преговори за Гърция
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Финансовите министри от еврозоната заседават извънредно в Брюксел. Те трябва да решат дали предложените от Гърция икономии и реформи са достатъчно за нова спасителна програма, в противен случай Гърция ще поеме към изхода от единната валута. Общата стойност на спасителния план възлиза на внушителните 74 милиарда евро.

„Министрите на финансите на страните от еврозоната ще имат много трудна среща, тъй като реформите, представени от гръцкото правителство, не са достатъчни, за да се предвиди споразумение за възобновяване на международната помощ за Атина", заяви председателят на еврогрупата Йерун Дейселблум.

Главният проблем е доверието между Гърция и европейските й партньори, каза Дейселблум при пристигането си за срещата в Брюксел, която ще е решаваща за Атина.

Министрите искат да чуят конкретни отговори - кога и как, но досега такива не са получили. „Гърция продължава да обещава, но конкретни реформи не се правят през последните пет години” , заяви Ханс Йорг Шелинг, министър на финансите на Австрия.

Очаквано най-скептичен е Берлин. Германският финансов министър Волфганг Шойбле дори заплаши с вето. „Ние не сме готови да приемем сметки, които са неправдоподобни. Надеждата за Гърция беше унищожена през последните месеци по невероятен начин”, коментира той.

Най-силният поддръжник на Атина е Франция, чиито експерти бяха изпратени от президента Франсоа Оланд да участват в изготвянето на предложението към кредиторите. Тежката дума ще кажат европейските лидери, които утре се събират на Европейски съвет, за да решат съдбата на Гърция.

Междувременно, вестникът "Български новини" излезе с информация от свои източници в ЕС, че положителната оценка е факт по отношение на последната молба за трети спасителен пакет за Гърция Тя предложи спасителен кредит от 53,5 милиарда евро, заедно с някои опрощавания на дългове под формата на пакет заем от 3 години.

Налице е “100% шанс” за сделка, казват от там. Същият източник се посочва, че Гърция ще се отправи към избори веднага след като сделката се сключи.

#Гърция #Атина #ЕС #Берлин #Германия #Франция #Брюксел #Йерун Дeйселблум

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници