Страните от БРИКС осъдиха остро тероризма

Страните от БРИКС осъдиха остро тероризма
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Страните от БРИКС осъдиха остро тероризма във всичките му форми и проявления, а също така грубото нарушаване на правата на човека и международните хуманитарни права от „Ислямска държава", „Фронта ал Нусра" и свързаните с тях терористични групировки. 

Това се казва в декларация на държавите от групата (Бразилия, Русия, Индия, Китай и ЮАР) след среща на върха в Уфа, съобщават руски медии. Те също така осъждат преследването на физически лица и общности на основата на религиозна или етническа принадлежност.

Ние потвърждаваме необходимостта от всеобщ, прозрачен и ефективен многостранен подход в решаването на световните проблеми, се отбелязва в декларацията, като се подчертава централната роля на ООН в усилията.

Страните от БРИКС са дълбоко обезпокоени от задълбочаващата се криза в Украйна. Според тях конфликтът не може да се реши военно и единственият път е политически диалог. 

Ръководителите на държавите също приеха План за действие, който конкретизира работата на БРИКС през предстоящата година.

Според руския президент Владимир Путин срещата на БРИКС е преминала в дружеска и конструктивна атмосфера.

"Ние подробно обсъдихме целия спектър от въпроси на сътрудничеството в рамките на нашето обединение, утвърдихме Декларацията от Уфа и План за действия, в който се набелязват мащабни задачи за работата на БРИКС през следващата година и в дългосрочна перспектива", каза руският президент.

По думите му страните са се договорили да продължат тясната координация в рамките на външната политика.

"Ние възнамеряваме заедно да се противостоим на заплахите от разпространение на тероризма и екстремизма, да не допускаме възраждане на идеологията на нацизма, заедно да даваме принос в борбата с търговията с наркотици и с пиратството, да се занимаваме с въпросите на информационната сигурност, включително и в мрежата на интернет", поясни Путин.

Според него страните от БРИКС до края на годината ще разработят „пътна карта" за инвестиционно сътрудничество, която ще включва около 50 проекта и бизнес инициативи.

Той се надява първият проект на Новата банка за развитие на БРИКС с капитал от 100 милиарда долара да бъде осъществен през 2016 година.

#БРИКС #Русия #Владимир Путин #Бразилия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници