Фандъкова повтаря презонирането на София

Фандъкова повтаря презонирането на София
За мен е важно да се приберат глутниците от улиците на града, каза Йорданка Фандъкова. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че се подготвя ново презониране на София – „с ясни критерии и след широко обсъждане“.

„Презонирането ще обхване строителните граници на града, а границите между зоните ще съвпадат с естествени делители – реки, жп линии, основни булеварди, като данъците ще намаляват плавно от центъра към периферията“, каза още Йорданка Фандъкова в интервю за БТА, цитирано от Дарик.

Кметът увери, че новото презониране ще бъде съобразено с действащото законодателство – Закона за устройство на територията на Столичната община, Общия устройствен план и Закона за местни данъци и такси.

Предложението е София да остане в пет зони, колкото е максимално допустимото от закона. Първото и единствено зониране на града е направено през 1998 г.

То обаче не отговаря на настоящата ситуация, когато един от критериите ще бъде вложени средства във всеки район – в метро, улична мрежа, корекция на речни корита, социална инфраструктура.

Йорданка Фандъкова посочи, че между 2000 г. до 2011 г. държавата и общината са вложили в София 2,5 млрд. лв. в изграждането на инфраструктура, като само за последните три години вложените пари са 1,37 млрд. лв.

„За мен е важно гражданите да бъдат убедени, че критериите са справедливи“, посочи столичният кмет и обеща предложението да бъде подложено на широко обсъждане, за да не се допусне грешката от миналата година, когато проектът е останал неясен за хората и трябвало да бъде спрян.

„Очаквам промените в наредбата за условията за домашните любимци да са факт на 9 април, както обеща министър Мирослав Найденов“, каза Йорданка Фандъкова.

Тя припомни, че промяната се иска от няколко месеца, като това е станало наложително след остойностения проект за приют край Горни Богров. Стана ясно, че за да се изпълнят условията за 500 кучета, са необходими 6 милиона лева.

Кметът на София определи като важна и очакваната промяна в Закона за защита на животните, от който общината настоява да се премахне надзорът от страна на граждани и екоорганизации към кучетата на улицата.

„За мен е важно да се приберат глутниците от улиците на града“, каза Йорданка Фандъкова.

По думите й проблемът с бездомните кучета не е възможно да се реши веднага. Европейските норми не изключват евтаназирането на агресивните животни или и на други, ако това е позволено от местното законодателство, обясни кметът на София.

Фандъкова посочи като добра практика работата между общината и екозащитници в приюта край Горни Богров, където има активна кампания за осиновяването на животни тук и в чужбина.

По повод искането на депутати от Коалиция за България за одит на „Екоравновесие“ и на Центъра за градска мобилност кметът посочи, че „одитите ги възлага сама“.

По думите й с направените до момента проверки се е превърнала в „абонат на прокуратурата“, за да са спокойни софиянци, че парите на града се управляват правилно.

#Йорданка Фандъкова #кмет на София #София #кучета #Екоравновесие #Център за градска мобилност #презониране #приют #Горни Богров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници