Българският лев "завзема територии" в Гърция

Българският лев "завзема територии" в Гърция
Снимка: АП/ БТА
A A+ A++ A

Коментарът е на Веселин Желев, за euobserver.com. Превод: Веселина Стефанова

Гърците гледат на българите като на техните мизерстващи съседи. Но сега, когато затвориха гръцките банки, а държавата клони към възможно напускане на еврозоната, хотелите и ресторантите в северна Гърция приемат плащания в левове.

"Банкоматите в Солун са празни и никой не може да изтегли дори пет евро", заяви за сайта българският бизнесмен Румен Гълъбинов, който наскоро се завърна от втория по големина град в Гърция. "След обяд в местен ресторант си направих шега да попитам дали приемат левове за плащане и собственикът се съгласи", добави той.

Българският лев е "вързан" за еврото в съотношение 1.95 от средата на 1997 година, когато бе въведен валутен борд като мярка за справяне с последиците от финансовия крах и хиперинфлацията.

Оттогава България спазва финансово благоприличие и преследва финансова стабилност. Правителството на десноцентристкия премиер Бойко Борисов е назначило комисия, която подготвя влизане на страната в еврозоната. Но Борисов заяви, че правителството няма да бърза, докато не се разрешат проблемите с единната валута.

"Ако се присъединим сега (към еврозоната - бел. прев.), ще плащаме сметката на по-богатите, но недисциплинирани страни като Гърция", заяви той пред репортерите на срещата на евролидерите миналата седмица.

Въпреки че изгубиха една четвърт от БВП през последните шест години, гърците са пак три пъти по-богати от българите.

"Собственикът на ресторанта, който обаче има и два хотела, каза, че няма нищо против българските му гости да плащат в лева", добави Гълъбинов. "След това той ще отиде до Сандански - в Южна България - и ще обмени левовете в евро, за да си покрие дневните разходи".

Като се има предвид неяснотата за гръцките капитали, както и запора на Европейската централна банка по ликвидността на банките, чуждестранните туристи с пари в долари, евро или швейцарски франкове, ще са единствената сигурна валута. 

"Дори в най-оптимистичния сценарий, след референдума в неделя, Гърция ще се нуждае от камиони с евро, за да си възстанови икономиката", казва Гълъбинов, който управлява консултантска фирма и който е бил сред надзора от финансовите и застрахователни експерти през 2003 година. 

"Плащанията в брой преобладават в малкия туристически бизнес, на който лежи гръцката икономика", отбелязва той. Също така, той предрича, че гръцките бизнесмени и частни вложители ще започнат да пътуват към България, за да теглят пари от клоновете на гръцки банки там. Тези клонове са компании, създадени под опеката на българския закон и не са обект на контрола на капитали в Гърция. Те не могат да прехвърлят пари към техните фирми-майки без позволението на Българската народна банка. 

Гръцката банкова ваканция би могла да прехвърли бизнеса на ключови гръцки индустрии в България - например стомана, мед или цимент, вещае още Гълъбинов. По думите му, би могло и да навреди на ключов износ от България към Гърция, какъвто е на зърнените храни например. "Гръцкият дял в износа на България се е свил на 6% от 16-18% през 2006 година", добави той.

"Кризата също така, заплашва други 10 000 малки гръцки фирми, които се преместиха в България и са създали хиляди работни места", категоричен е Гълъбинов.

#Гърция #лев #евро

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници