Пламен Цеков връща неосигурените в здравната система

Пламен Цеков връща неосигурените в здравната система
Пламен Цеков предложи здравната осигуровка да се превърне в данъчно задължение за неосигурените лица. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Новият управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Пламен Цеков ще търси начин да върне здравнонеосигурените пациенти обратно в здравната система.

„Срещу лекуването на неосигурените протестира не здравният министър, а здравноосигурените. Неосигурените се лекуват на гърба на тези, които се осигуряват," коментира Пламен Цеков пред БНР.

Според него предложението на министъра на здравеопазването Десислава Атанасова лицата без здравни осигуровки да бъдат лишени от административни услуги – например, да не им се издават лични карти, е само един вариант, който да предизвика дискусия.

Самият Пламен Цеков пък предложи здравната осигуровка да се превърне в данъчно задължение за неосигурените лица.

„Например, когато здравнонеосигурени се нуждаят от лечение, сега системата им дава възможност да се включат с една вноска и да ползват осигурителната система, а когато приключат лечението, те отново стават здравнонеосигурени. Аз бих казал защо, когато едно такова лице не си е плащало здравните осигуровки за минало време, след като напусне лечебното заведение и му е оказана помощ, към него да не бъдат предявени искания за данъчни задължения," обясни управителят на НЗОК.

По този начин задълженията му ще трупат лихви и с възстановяването на сумите към НЗОК ще се заемат данъчните служби.

Според Пламен Цеков може да има и други административни санкции, за да знаят хората, че когато не се осигуряват, срещу тях ще бъдат предприети редица административни мерки.

Той обяви още, че към момента е постигната редукция в цените на почти всички медикаменти, които заплаща НЗОК, като за медикаментите, които се плащат 100% от НЗОК и които са в група, продължава да тече договаряне.

#Пламен Цеков #управител на НЗОК #НЗОК #Национална здравноосигурителна каса #лекарства #административни услуги #данъци #осигуровки #осигурени #неосигурени

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници