80 загинаха в Сирия, поддръжници и противници на Асад окупират Дамаск

80 загинаха в Сирия, поддръжници и противници на Асад окупират Дамаск
Хиляди са изразили подкрепа си за управляващата партия на президента Башар Асад „Баат" по повод 65 години от създаването й. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Най-малко 80 души са били убити в сблъсъци в Сирия от началото на деня, повечето от които цивилни.

Силите на режима са започнали атака срещу град в централата провинция Хама, предава „Фокус", позовавайки се на информация от Сирийската обсерватория по човешките права, разпространена от АФП.

Сред загиналите са 52 цивилни граждани, 40 от които са загинали по време на бомбандировки и стрелби в град Латамна.

16 бунтовници и 12 военнослужещи, лоялни на режима, са били убити в различни части на страната.

В столицата на Сирия Дамаск пък се проведоха успоредни про- и антиправителствени демонстрации.

Хиляди са изразили подкрепа си за управляващата партия на президента Башар Асад „Баат" по повод 65 години от създаването й.

Поддръжниците на правителството са се събрали на централния площад „Сабаа Бахрат" в Дамаск, развявайки националния флаг и портрети на Башар Асад на фона на патриотична музика.

Полиция разпръсна многочислена опозиционна демонстрация, която се проведе в центъра на Дамаск, след петъчната молитва, предава ливанският телевизионен канал „Ал Мустакбал".

Полицейските служители са преградили пътя на манифестиращите, като са открили огън срещу шествието заради възникнали безредици.

Най-малко 77 души са били убити в Сирия в четвъртък и 35 в петък, повечето цивилни, според данни на базираната във Великобритания организация.

Сраженията в Сирия продължават, въпреки осъждането им от генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, разкритикувал режима на президента Башар Асад за засилването на нападенията срещу размирните градове, въпреки изразеното съгласие за примирие.

„Генералният секретар осъжда нападенията на невинни граждани, включително жени и деца, които извършват сирийските власти, въпреки техния ангажимент за прекратяване на използването на тежки оръжия в населените пунктове. Крайният срок – 10 април, подкрепен от Съвета за сигурност на ООН, до настъпването на който правителството на Сирия ще трябва да изпълни поетите ангажименти, не е причина за това в момента да продължават убийствата," гласи изявлението на Бан Ки-мун.

Той призовава сирийското правителство незабавно и без предварителни условия да прекрати всички военни акции срещу народа на страната.

#Сирия #Дамаск #Башар Асад #ООН #Съвет за сигурност на ООН #Бан Ки-мун #генерален секретар на ООН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници