ЕС "спира часовника" до референдума в Гърция в неделя?

ЕС "спира часовника" до референдума в Гърция в неделя?
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

ЕС обмисля процедура по "спиране на часовника" до референдума в Гърция в неделя. "Възможно е да прибегнем до процедура по "спиране на часовника" до произвеждането на насрочения за неделя референдум в Гърция", съобщи на пресконференция председателят на Европейския парламент Мартин Шулц. Той направи това изявление след извънредна среща на председателския съвет на ЕП с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.

По-рано днес Юнкер призова гърците да гласуват на референдума със "за". Шулц заяви, че институциите на ЕС се присъединяват към този призив. По думите на председателя на ЕП, доколкото днешната ситуация не е  предвидена в европейското законодателство, необходимо е да се прояви въображение.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че е готова за нови преговори с Атина след референдума, съобщи AFP. Меркел призова за компромис в момент, в който Гърция е изправена пред тежка криза поради провала на преговорите с нейните кредитори. „Ако тази способност да бъдат намерени компромисите бъде изгубена, Европа е изгубена“, каза германският канцлер по време на обръщението си по повод 70-годишнината от основаването на нейната партия Християнски демократичен съюз и добави „ако еврото се провали, Европа ще се провали“. Франция също обяви, че остава на разположение за нови преговори с Гърция.

Междувременно стана ясно, че гръцкият премиер Алексис Ципрас е изпратил на всички свои колеги от еврозоната писма, в които настоява Еврогрупата да продължи финансовата помощ за Атина. Ципрас изразява надежда на положителен отговор от страна на министрите на финансите от еврозоната.
От правителството в Атина съобщиха, че не е прекъсната връзката между премиера Ципрас и ръководителите на европейските институции.

Последва информация на говорителя на правителството, че Атина очаква решение на лидерите на европейските страни по искането да се продължи с един месец програмата за помощ към Гърция.

Банкоматите в страната вече работят. Ограничение за чужденците няма, съобщиха отново от министерството по туризъм. Няма риск и за ритмичното подаване на бензин в бензиностанциите, съобщи кореспондентът на БНР. Тази вечер отново ще има демонстрации срещу искането на кредиторите за по-високи данъци в туризма и хранителните продукти.

#Гърция #Ангела Меркел #Алексис Ципрас #еврогрупа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници