Ципрас обяви банкова ваканция до 7 юли

Ципрас обяви банкова ваканция до 7 юли
A A+ A++ A

Банкова ваканция и контрол на капиталите обяви в обръщение към нацията гръцкият министър-председател Алексис Ципрас. По думите му тази стъпка е резултат от действията на Европейската централна банка.

По-рано днес Управителният съвет на ЕЦБ обяви, че Гърция все още има достъп до механизма за спешно подпомагане с ликвидност, но няма да се вдига таванът на помощта за банките. Запазването му на нивото от петък на практика означава, че ЕЦБ няма да преведе нова финансова помощ на Гърция в понеделник и банките може да не успеят да отворят, коментира Би Би Си.

В обръщението си Ципрас не уточни колко дълго ще бъдат затворени банките и какви са ограниченията върху тегленето и износа на капитали. По информация от източник на Ройтерс препоръката е за 6 работни дни, т.е. до 7 юли.

Опашки пред банкоматите описват кореспонденциите от последните часове. В интервю пред Би Би Си финансовият министър Янис Варуфакис изрази лична позиция, че е против ограниченията.

В "Туитър" Ципрас обяснява: "Последните решения на Еврогрупата и ЕЦБ имаха една цел - да се опитат да задушат волята на гръцкия народ. Те няма да успеят Ще се случи точно обратното - гръцкият народ ще застане твърдо и с още по-голяма решителност. В следващите дни ни е нужно търпение и единство. Банковите депозити на гърците са напълно сигурни. Същото важи и за пенсиите и заплатите - те са гарантирани. В тези критични часове трябва да помним, че единственото нещо от което можем да се страхуваме, е самият страх. Достойнството на гръцкия народ пред лицето на шантажа и несправедливостта ще изпратят сигнал на надежда и гордост из цяла Европа."

СИРИЗА свиква голям митинг в понеделник вечер на централния площад "Синтагма" в Атина с призив за отпор на предложените от кредиторите мерки. Лозунгът е "Гръцкият народ не може да бъде изнудван и тероризиран. Защитете демокрацията!".

Съветът за финансова стабилност, който заседава до късно в гръцката столица, е препоръчал да се наложи ограничение за теглене с карти от банкомат до 60 евро на ден,  съобщи Ройтерс.

 

#Гърция #Алексис Ципрас #ЕЦБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници