Най-лошият сценарий за Гърция вече е факт, смята Муравей Радев

Най-лошият сценарий за Гърция вече е факт, смята Муравей Радев
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

"Най-лошият сценарий за Гърция вече е факт". Това заяви бившият финансов министър Муравей Радев в ефира на Нова телевизия.

"След 5 месеца "иди си, ела си" премиерът Алексис Ципрас най-накрая реши да пита народа си и да си измие ръцете като Пилат Понтийски с този референдум. Той набута Гърция в тази безизходица", заяви Радев.

Тази нощ гръцкият парламент одобри предложения от правителството референдум по последния вариант на споразумението с кредиторите.

Според Радев най-страшното е, че няма да има споразумение с тройката кредитори.

"Липсата на такова споразумение значи край не само на свежите пари, които идваха от ЕС. Това би било основание за ЕЦБ да продължава да финансира гръцкото правителство индиректно чрез програмата за спешна ликвидност. В момента, в който ЕЦБ врътне кранчето на тази подкрепа, гръцката финансова система ще се изпари за броени дни".

Относно степента, в която кризата в Гърция може да повлияе и върху България експертът посочи, че имаме четири банки с гръцки собственици, които в момента са много стабилни. "В своя портфейл те нямат гръцки държавни ценни книжа, които да ги повлекат", каза Радев.

Според него случващото се няма да се отрази фатално на стокообмена между двете страни.

#Гърция #Муравей Радев #кредитори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници