Кабинетът отпуска 147 млн. лв евросредства за здравеопазване

Кабинетът отпуска 147 млн. лв евросредства за здравеопазване
Десислава Атанасова откри официално обновената Клиника по вътрешни болести в МБАЛ „Св. Анна" във Варна. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Кабинетът „Борисов" отпуска за здравеопазване допълнителни 147 млн. лв. европейски средства по програмата за регионално развитие, съобщи министърът на здравеопазването Десислава Атанасова.

Тя откри официално обновената Клиника по вътрешни болести в МБАЛ „Св. Анна" във Варна.

Ремонтът и оборудването са осигурени изцяло със собствени финансови средства на лечебното заведение в размер на 120 хил. лв.

Клиниката е оборудвана с модерна диагностично-лечебна апаратура – ехокардиографски апарат с три сонди за изследване на коремни органи, сърдечно-съдовата и централната нервна система, предаде БНР.

Министър Десислава Атанасова обеща нови възможности за специализации за младите лекари в България.

Атанасова посочи, че вече е готова и се обсъжда наредба 34, която дава възможност лекарите в Спешната помощ да специализират не само „Спешна медицина", но и във всички специалности.

„Да се даде възможност на младите лекари да специализират в местата, в които работят. Мисля, че това ще реши един от основните проблеми и ще задържи все повече лекари в България," коментира новият здравен министър в правителството на ГЕРБ.

Според Десислава Атанасова клиничните пътеки не са добри и са достатъчно компрометирани, но вече са изпуснати 3 години за въвеждането на диагностично свързаните групи и това няма да стане до края на този мандат на кабинета.

Що се отнася до националната здравна карта, решението за създаването й е обжалвано във Върховния административен съд заради незаконосъобразност.

„Тя е незаконосъобразна поради неучастие на пациентските организации при създаването й. И в момента сме на етап отначало," коментира Десислава Атанасова.

#здравеопазване #Десислава Атанасова #министър на здравеопазването #здравен министър #лекари #специализация #здравна карта #Спешна помощ #Спешна медицина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници