Кувейт е в траур - погребва 26 жертви от атентата в петък

Кувейт е в траур - погребва 26 жертви от атентата в петък
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Кувейт оплаква 26-те жертви от самоубийствения атентат в шиитска джамия в петък. Страната обяви национален траур. В комюнике кувейтското министерство на вътрешните работи уточни, че са загинали 26 души и 227 са ранени при атаката, една от най-жестоките в малкото петролно емирство и първата срещу джамия.

Според министерството арестувани са заподозрени за атентата и се разпитват.

Кувейтското правителство постави силите за сигурност в състояние на тревога.

Настоятелството на джамиите уточни, че убитите, които определя като "мъченици", ще бъдат погребани днес в шиитското гробище на столицата в 16 ч. Населението ще може да изрази съболезнованията си в продължение на три дни в Голямата джамия, най-голямата култова сграда в страната, като жест на солидарност с шиитската общност, която е една трета от населението на емирството.

Емирът, правителството, парламентът, политическите партии и духовниците в емирството са единодушни, че целта на атаката е да разпали напрежение между вярващите в Кувейт, чиито поданици в мнозинството си са сунити.

Сунитската джихадитска групировка "Ислямска държава", за която шиитите са еретици, вече пое отговорност за атентата в петък.

#Кувейт #атентат #ислямска държава #траур

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници