"Уикилийкс": САЩ подслушвали трима френски президенти, включително Оланд

"Уикилийкс": САЩ подслушвали трима френски президенти, включително Оланд
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

САЩ са подслушвали трима френски президенти, включително и настоящия Франсо Оланд. Става въпрос още за Жак Ширак и Никола Саркози, както подслушването е осъществено в периода от 2006 до 2012 г. Това се казва в 

в документи, изтекли от „Уикилийкс“, съобщава Би Би Си.

Във френски медиии са публикувани няколко документа, които съдържат пет доклада от американската Агенция по национална сигурност, основаващи се на прихванати комуникации. Подслушвани са били също френски министри и посланика на Франция в САЩ .

Последният документ е от 22 май 2012 година, броени дни преди Франсоа Оланд да встъпи в длъжност и разкрива, че френският лидер е „одобрил тайна среща в Париж с цел обсъждане на кризата в еврозоната и евентуалните последици от излизане на Гърция от нея“.

Друг документ от 2008 година е озаглавен „Саркози вижда себе си като единственият , който може да се справи световната финансова криза“.

След появата на тази информация, френският президент Франсоа Оланд е взел решение за свикването на среща на съвета за сигурност на Франция в сряда, където да се вземе решение по проблема.

Засега не е ясно дали документите за послудшването на Елисейския дворец са предоставени на "Уикилийкс" от Едуард Сноудън.


В същото време руският министър на външните работи Сергей Лавров коментира, че не е изненадан от появилата се информация.

„Не съм запознат с информацията, но не се учудвам от нея. В крайна сметка ще кажа, че сега, по време на преговорите (срещата на „нормандската четворка“) микрофоните ни периодично ту се включваха , ту се изключваха“, заяви Лавров, цитиран от ТАСС.


През 2013 г. пак от документи на Агенцията за национална сигурност на САЩ , публикувани от "Уикилийкс", стана ясно, че САЩ са подслушвали и германския канцлер Ангела Меркел.

САЩ отказаха да коментират документите, но от своя страна говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ, Нед Прайс отрече напълно обвиненията.

По-думите му комуникациите на другите президенти и Оланд, не са подслушвани, защото не са представлявали опасност за националната сигурност на САЩ.

„Ние не сме имали за цел и нямаме за цел комуникациите на президента Оланд. САЩ и Франция работят в тясно сътрудничество по всички важни международни въпроси.

Както съм казвал и преди, ние не провеждаме никакви разузнавателни действия зад граница, освен ако за това няма специфична и свързана с националната сигурност на САЩ причина. Това се отнася както за обикновените хора, така и за световните лидери“, заяви Прайс, цитиран от „Спутник“.

"Уикилийкс" е международнасоциална мрежа по проект, който дава възможността за анонимно редактиране на статии. Целта на проекта е "публикуване и анализ на документи, получени вследствие изтичане на информация". 

Уикилийкс не е традиционен уики сайт. Читателите, които не разполагат с необходимите разрешения, не могат да променят неговото съдържание.

 Джулиан Асанж, австралийски интернет активист, е представян като основател на сайта и главен редактор.

Сайтът публикува хиляди документи от източници, които разобличават корпоративната и правителствената корупция. Групата е публикувала множество важни документи, които са станали тема за първа страница в пресата. Към тях се чуслят информации за войната в Афганистан и Ирак, корупцията в Кения, затворниците в „Гуантанамо Бей“ и други.

 

 

#Франсоа Оланд #подслушване #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници