Реформата няма да пести пари от здраве, заяви Москов

Реформата няма да пести пари от здраве, заяви Москов
Владислав Горанов, Петър Москов, председателят на КРИБ и Бойко Борисов на форума на КРИБ. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България е с най-високия процент на хоспитализация от страните в ЕС. През 2013 г. всеки един от четирима българи е бил приет в болница. На първо място сме и по лоша здравно-демографска среда. Затова фокусът на здравното министерство е насочен към ефективност, а не съм свиване на разходи и пестене, заяви министърът на здравеопазването Петър Москов по време на форум на тема „Здравна реформа: Бизнес диагноза“, предаде репортер на Novinite.

"България е на първо място по ниска продължителност на живота и висока смъртност. Все още не можем да намалим детската смъртност до показателя, постигнат в страните от ЕС през 1995 г.", заяви Москов.

Министърът представи данни от изследване, според което частните разходи за здравеопазване надхвърлят 40%, на хората им се налага да си доплащат, за да се лекуват. В същото време общите разходи за здраве нарастват с 10% на година, отколкото БВП на страната. Разходите на Здравната каса пък растат главоломно за сметка на свитите приходи.

„През последните години Касата дава все повече за лекарства, но домакинствата харчат още повече. Високият процент, който доплащат пациентите за медикаменти, ограничава достъпа им до тях. 13.1% от домакинствата у нас са имали доходи под официалния праг на бедност през 2013 г.”, обясни Москов.

Основните проблеми в болниците, според него, са прекалено големият брой болнични легла и просрочените задължения. 

#Петър Москов #Москов #Здравната каса

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници