Земята навлиза в шестото измиране на видовете, апелират учени

Земята навлиза в шестото измиране на видовете, апелират учени
Снимки: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

На Земята е започнало шестото масово измиране на видове и за първи път причината е човекът, а не природен катаклизъм, съобщи група биолози от три американски университета в сп. „Science Advances". Според тях човечеството този път може да е сред първите жертви, съобщава Би Би Си.

Проучването на университетите в Станфорд, Принстън и Бъркли показва, че гръбначните животни изчезват 114 пъти по-бързо от нормалните темпове. От 1900 г. насам се наблюдава изключително забързване на изчезването на видовете, като за малко повече от век са изчезнали 470 вида гръбначни.

В други периоди за изчезването на толкова много видове биха били необходими 10 000 години. Сегашният темп напомня времето преди 66 млн. години, когато са измрели динозаврите, морските рептилии и птерозаврите. Заради ефекта от разрушаването на екосистемите, очакванията са до три човешки поколения процесът на опрашване на пчелите да изчезне.

Според тях сред основните причини за случващото се промените в климата, замърсяването и обезлесяването.

В момента под заплаха от бързо изчезване са 40% от земноводните и една четвърт от млекопитаещите видове. Учените твърдят, че тази опасна тенденция застраша и живота на хората.

"Ако тенденцията се запази, ще са необходими милиони години за възстановяване на загубеното биоразнообразие, а нашият собствен вид вероятно също ще изчезне доста бързо ", казва един от авторите на изследването Герардо Себалос от Автономния университет Мексико.

Последното масово измиране е на динозаврите, а предишните са водили до изчезване от 50 до 96% от всички видове.

Междувременно Международният съюз за запазване на природата изчислява, че всяка година поне 50 вида животни се приближават до изчезването. Около 41% от всички земноводни и 25% от бозайниците са заплашени от изчезване. В момента на най-сериозен риск е изложен лемурът. 94% от всички лемури са под риск, а над една пета от всички разновидности на лемура са класифицирани като "критично застрашени".

Според учените има възможност да се избегне драматичната загуба на биоразнообразието. За целта трябва да се предприемат спешни мерки за консервация, но е необходимо това да стане възможно най-бързо.

#видове #пчели #учени #проучване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници