Съдът реши: Няма виновни за взривовете край "Петолъчката"

Съдът реши: Няма виновни за взривовете край "Петолъчката"
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Състав на Ямболския районен съд оправда двамата обвиняеми по делото за взрива в база за утилизация край пътен възел "Петолъчката". На 5 юни 2012 година при експлозията загинаха трима работници, причинените щети възлизат на над 62 млн. лева.

Тричленният съдийски състав, с председател съдия Радостин Радиев, отхвърли обвинението на прокуратурата, че управителят на фирмата Десислав Делев и началникът на производството Иван Пеев не са взели необходимите мерки за сигурност при работа с взривни вещества и са допуснали боеприпасите да бъдат разглобявани, а не както е по договор - да се унищожават чрез взривяване.

Прокуратурата искаше за двамата ефективни присъди от по седем и половина години. 
Близките на загиналите работници останаха разочаровани от решението на съда, но заявиха, че са очаквали подобно решение.

След произнасянето на присъдата Ирен Костова, съпруга на загиналия Станимир Костов заяви, че няма думи.

"Живеем в България, почти не съм изненадана, нямам думи! Толкова хора загинаха от тази дейност и никой не взе никакви мерки. 15 души загинаха в Горни Лом...", посочи тя, цитирана от БНР.

Според собственика на базата Десислав Делев присъдата е очаквана. Той коментира причината за инцидента в базата. "Министерство на отбраната по договор с нас дава грешен боеприпас, който нашите работници, първия който го пипва, и той гръмва, това е простата история", посочи Делев.

Прокуратурата ще протестира оправдателната присъда на Ямболския районен съд и така съдебната сага ще продължи на следваща инстанция.

Продължава и битката на жителите на село Лозенец, които пострадаха най-много преди три години. Хората от Инициативния комитет срещу възстановяването на дейността в базата за утилизация на боеприпаси „Стралджа – Мараш” са категорични, че няма да допуснат опитите за подновяване на дейностите под формата на съхранение на боеприпаси с нисък рисков потенциал. 

#съд #Ямбол #Петолъчката #утилизация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници