Веселин Топалов с нова победа на супертурнира в Норвегия

Веселин Топалов с нова победа на супертурнира в Норвегия
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Българският гросмайстор Веселин Топалов завоюва нова победа, след като отстрани французина Максим Вашие-Лаграв в третия кръг на турнира по шахмат в Ставангер (Норвегия). Българинът, с черните фигури, принуди съперника си да се предаде на 28-я ход. 

Така Топалов има актив от 2,5 точки и заема второто място в класирането след 3-я кръг. 

Лидер е Хикару Накамура (САЩ), който победи с белите фигури Фабиано Каруана и също има 2,5 точки, но по-добро ЕЛО от българина.

Холандецът Аниш Гири е трети с две точки, след като успя да измъкне реми срещу световния шампион и миналогодишен победител в Норвегия Магнус Карлсен. 

В надпреварата участват десет водещи шахматисти, които ще определят новия шампион след изиграването на девет кръга по системата всеки срещу всеки.

Веселин Александров Топалов е български гросмайстор, световен шампион по шахмат за периода 2005-2006 г., версия ФИДЕ и световен вицешампион за периода 2010-2012 г. Той е един от няколкото шахматисти, оглавявали световната ранглиста след 1970 г., откакто световната шахматна федерация ФИДЕ официално приема коефициента ЕЛО като мярка за силата на шахматистите.

През април 2006 оглавява за първи път ранглистата на ФИДЕ с ЕЛО 2804 т., след отпадането от нея на отказалия се от състезателна дейност Гари Каспаров. През юли 2006 и повторно през юли 2009 постига върховото си постижение от 2813 точки, с което се нарежда на пето място във вечната ранглиста сред осемте шахматисти, достигали някога ЕЛО над 2800 т.

Топалов е носител на Шахматен Оскар за 2005 г.

#Веселин Топалов #шах #Ставангер #турнир #шахмат #Норвегия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници