Златните ни момичета по шахмат се прибират в България

Златните ни момичета по шахмат се прибират в България

стоп кадър

A A+ A++ A

След историческия успех днес на родна земя се очаква да се приберат шампионките ни по шахмат. За първи път страната ни е абсолютен шампион на Стария континент. Националният отбор спечели снощи първото място на Европейското първенство, което се провежда в Будва, Черна гора. Нургюл Салимова, Антоанета Стефанова, Виктория Радева, Гергана Пейчева и Белослава Кръстева си гарантираха златото, като победиха Грузия в последния кръг на първенството.

Двубоят вчера започна с реми. Последва победа с белите фигури на България, но Грузия изравни. В последната среща Гергана Пейчева победи и донесе така жадувания успех за страната ни.

"Не мога да повярвам! Ние сме шампиони! Последните минути бяха наистина тежки, защото аз спечелих играта си преди часове, но после резултатът беше изравнен. Последната партия беше тази на Гери. Нещата не изглеждаха много добре, но ние вярваме в нея, стискахме ѝ палци и тя успя. Мисля, че това е първият път от 20 години насам, в който шахът е толкова популярен в България. Много съм щастлива, че отзвукът в медиите е толкова положителен", заяви Антоанета Стефанова.

Гладни за успехи и пълни с енергия: Българките приковаха вниманието на Европейското по шахмат

"Това беше една много нервна игра. Но Гергана е голям борец и днес го доказа отново", каза Петър Арнаудов, треньор на националния отбор.

#шах

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници