Десните ще спечелят от вот с неограничена преференция

Десните ще спечелят от вот с неограничена преференция
Радан Кънев Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Не подкрепяме предложението на ДПС за 100% мажоритарен вот в едномандатни избирателни райони. За нас то напълно би изкривило политическата система в България. Освен това страда от тежки недостатъци, например оказа се, че какъвто и да било мажоритарен вот ние си го представяме в два тура, докато ДПС от гледна точка на техния политически интерес, си го представя в един тур, заяви съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев след среща с парламентарната група на ДПС.

"Не знаем позицията на най-голямата партия ГЕРБ, така че ние представихме нашата позиция, която е за 100%-ова мажоритарност на избора, т.е. задължителна преференция без преференциални прагове, което би обезпечило наистина пълна мажоритарност, при запазване на пропорционалната избирателна система, а и вярвам, че ще предложим редакция на въпроса в такава посока – подкрепяте ли засилване на мажоритарния елемент, при запазване на преференциалната избирателна система. На практика, към настоящия момент ние ще имаме предложения, които ще са обратните на ДПС, но това съвсем няма да е първото ни политическо разминаване, вярвам, че политическият ни интерес в този случай е очевидно различен – от мажоритарна система с едномандатни райони без втори тур, интерес в България биха могли да имат единствено ГЕРБ и ДПС. И обратно - от неограничена преференция, интерес биха имали основно десните партии", коментира Кънев.

Според него, ако българските граждани искат повече хора, които са посочили лично, трябва да имат такава възможност -  да избират лично 240 от 240 на следващите избори.

"Ако търсите смисъл в това ние с ДПС да сме на обща позиция, не е имало смисъл в срещата и няма и да има. Ако търсите смисъл в това да има културен диалог между най-ожесточените противници в този парламент, което е хубав знак за парламентаризма, е имало смисъл", каза още Кънев.

#Радан Кънев #Кънев #ДПС #ГЕРБ #мажоритарен вот

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници