Русия обсъжда финансова помощ за Гърция

Русия обсъжда финансова помощ за Гърция
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Русия разглежда възможността да отпусне спасителен заем на Гърция.

"Приоритет за нас е стабилността на Европа и стабилността на Гърция. Ние ще подкрепим всеки начин за разрешаване на гръцката финансова криза", заяви вицепремиерът Аркадий Дворкович пред телевизия RT.

Според Дворкович, много страни в Европа искат да бъдет премахнати санкциите срещу Русия, а Гърция е една от тези страни. "Тези страни мислят за бизнеса, за собствената си икономика, а не за политика. Ние вярваме, че това е конструктивен подход", коментира вицепремиерът.

Дворкович подчерта, че сега се водят консултации с тези държави. "Тези консултации са много повече отклкото с водещите страни в Европа, които не искат да продължат икономическия диалог", заключи той.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас е в Русия, защото участва в икономическия форум в Петербург. Представител на гръцкото правителство уточни, че Гърция не е молила Русия за финансова помощ, а иска да разреши дълговите си проблеми в рамките на ЕС.

„Не сме питали за финансова помощ", каза източникът преди разговорите между гръцкия премиер Алексис Ципрас и руския президент Владимир Путин в Москва.

Той уточни, че двамата лидери обсъждат икономическото сътрудничество и двустранните инвестиции, износа, но подчерта, че Гърция ще направи всичко това в съответствие с ЕС.

Шефът на Европейския парламент Мартин Шулц предупреди Ципрас преди визитата да не се цепи от заетата позиция на ЕС.

Очаква се по време на срещата днес Ципрас да помоли Путин да премахне наложеното ембарго за внасяне на храни от ЕС в Русия. Земеделският министър на Русия съобщи във вторник, че Москва може да премахне ембаргото за Гърция, Унгария и Кипър.

#Алексис Ципрас #Ципрас #Атина #Петербург #заем

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници