"Газпром" се обърна към Германия, загърби "Турски поток"

"Газпром" се обърна към Германия, загърби "Турски поток"
Снимки: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Руският газов гигант "Газпром" обяви, че се е договорил със западноевропейските енергийни гиганти Shell, Е.ОN и OMV да реализира фаза 3 и 4 на "Северен поток", който минава по дъното на Балтийско море и свързва Русия и Германия. Това съобщи "Ройтерс", позовавайки се на изказване на говорителя на "Газпром" Сергей Куприянов.

Куприянов е допълнил, че "Газпром" ще притежава 51% от тръбата, а останалите 49 на сто ще се разпределят измежду останалите акционери.

Изданието отбелязва, че ходът на "Газпром" идва в момент, в който компанията всячески се стреми да заобиколи Украйна, откъдето преминава голяма част от транзита на руски газ за Европа.

"Северен поток" представлява две успоредни тръби, тръгващи от Русия, преминаващи през Балтийско море и акостиращи на германския бряг. Общият им капацитет е 55 млрд. куб. метра. Очаква се новите две фази на проекта да осигурят допълнителен капацитет от 55 млрд, куб. м. годишно. Това е и приблизителното количество, което "Газпром" се опитва да достави на Европа заобикаляйки Украйна.

Новината идва на фона на забуксувалите преговори между "Газпром" и Турция за реализацията на проекта "Турски поток", който от своя страна трябваше да е алтернатива на "Южен поток", преминаващ през България.

Припомняме, че въпреки очакванията днес да се подпише споразумение между Москва и Анкара за "Турски поток", преговорите бяха отложени за другата седмица.

#Турски поток #Германия #Русия #Южен поток #Газпром

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници