„Титаник” – под защитата на ЮНЕСКО

„Титаник” – под защитата на ЮНЕСКО
Корабът ще бъде защитен по силата на Конвенция за защита на подводното културно наследство от 2001 г., след като се навърши 100-годишнината от потъването му на 15 април. Снимка: Уикипедия
A A+ A++ A

Останките на „Титаник“ ще преминат под защитата на организацията на ООН за образование, наука и култура ЮНЕСКО.

От ЮНЕСКО съобщиха, че над 700 водолази са посетили мястото, намиращо се на 4 хиляди метра под водата, предаде Би Би Си, цитирана от bTV.

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова каза, че потъването на „Титаник“ е останало в паметта на човечеството. Тя добави, че е важно да бъде защитено мястото, където 1500 души губят живота си.

Корабът ще бъде защитен по силата на Конвенцията за защита на подводното културно наследство от 2001 г., след като се навърши 100-годишнината от потъването му на 15 април.

Причината е, че конвенцията защитава само плавателни съдове, които са потънали най-малко преди повече от 100 години.

Конвенцията има за цел да попречи на ненаучно или неетично използване на това, което е останало от някогашния най-голям кораб в света.

„Титаник“, който е построен в Белфаст, Северна Ирландия, потъва по време на първото си пътуване. Той се удря в айсберг в Северния Атлантик на път за Ню Йорк и потъва изцяло два часа и половина по-късно.

#Титаник #ЮНЕСКО #ООН #кораб #Ню Йорк #Ирландия #Белфаст #Ирина Бокова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници