Прокюрдската партия в Турция влиза в управлението? Не изключиват участие в коалиция

Прокюрдската партия в Турция влиза в управлението? Не изключиват участие в коалиция
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Прокюрдската партия в Турция - Народна демократическа партия (НДП) е възможно скоро да стане част от управляващите в страната. Това стана ясно, след като лидерът й Селахатин Демирташ не изключи участието на партията във сформирането на коалиционно правителство на Турция.

На парламентарните избори в неделя най-много гласове спечели управляващата пропрезидентска Партия на справедливостта и развитието (ПСР), следвана от лявоцентристката Народно-республиканска партия (НРП), Партията националистическото движение (ПНД) и прокюрдската НДП.

ПСР не събра необходимото мнозинство за самостоятелно управление и ще трябва да търси коалиционни партньори.

"Готови сме да създадем силна опозиция в парламента, но в същото време сме отворени за коалиция. Но преговорите за коалиционно правителство трябва да се водят не в президентския дворец", подчерта Демирташ пред журналисти вчера (10 юни). Преди той обявяваше, че партията му няма да участва в коалицията с победилата ПСР.

По-рано стана ясно също, че и националистическата партия е готова на коалиция с ПСР, но с известни уговорки. Една от тях е отказ от идеята за промяна на Конституцията и увеличаване на президентските правомощия, както и да се изключат от политическия живот фигури, замесени в корупция.

Ако партиите не съумеят да сформират правителство в 45-дневен срок след първото заседание на парламента на 23-24 юни, турският президент Реджеп Ердоган ще трябва да разпусне парламента и да насрочи предсрочни парламентарни избори.

#Турция #коалиция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници