Промените в Конституцията ще стават на три четения

Промените в Конституцията ще стават на три четения
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Измененията в Конституцията ще стават на три четения. На първо гласуване промените ще се гласуват по принцип и в цялост. В сряда депутатите приеха процедурните правила по обсъждане и приемане на Закона за изменение и допълнение на Конституцията на България.

Ще се счита, че промените са минали на първо четене, ако са получили подкрепата на три четвърти от всички народни представители. Ако проектът получи по-малко от 3/4 от гласовете, но не по-малко от 2/3 на всички депутати, се поставя за ново разглеждане не по-рано от два и не по-късно от пет месеца.

При новото разглеждане законопроектът се приема, ако за него са гласували не по-малко от две трети от всички народни представители.

Между второ и трето гласуване на промените в Конституцията не се правят предложения по текстовете. След второто гласуване комисията за измененията в основния закон представя текстовете за трето гласуване, в което тя може да предлага само редакционно-технически поправки. Третото гласуване е в цялост и е поименно.

От „Атака" предложиха между второ и трето четене също да се правят предложения по текстовете.

Най-опитният депутат в конституционните промени Янаки Стоилов поиска да не се отклоняват депутатите от общоприетите досега правила и обясни, че идеята на това между 2-ро и 3-о четене да няма нови текстове, е комисията да е по-скоро редактор на вече приетите предложения.

„Нека да освободим народните представители от оковите на формалистиката", настоя атакистът Волен Сидеров. 

#Конституция #Янаки Стоилов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"