Арестуваха 16 джихадисти при няколко спецакции в Белгия

Арестуваха 16 джихадисти при няколко спецакции в Белгия
Снимка: ЕПА/ БГНЕС, архив
A A+ A++ A

16 заподозрени джихадисти, повече от които чеченци, са арестувани при серия от спецакции в Белгия. Акциите са проведени от разследващите срещу хора, които са се върнали от Сирия и е възможно да извършат атака в Белгия, съобщи "Ройтерс". 21 от акциите са били фокусирани върху две заподозрени ислямистки групи - едната по крайбрежието и втората близо до университета в град Лювен. Там разследващите открили доказателства, сочещи, че е планирана атака в Белгия.

Прокурорите започнали своето разследване срещу заподозрените след планирана атака през януари. С помощта на американските власти те засекли комуникациите в приложението за мобилни съобщения WhatsApp.

Разследването срещу крайбрежната група започнало през февруари, след като заподозрян за присъединяване към джихадистите в Сирия се завърнал в Белгия ранен и потърсил медицинско лечение.

Прокурорите казват, че са извършвали координирани действия заради контактите между двете групи, чиито членове се обучавали в Сирия, Чечня и Афганистан.

Припомняме, че през януари белгийската полиция уби двама мъже, които откриха огън по тях по време на серия от операции срещу ислямистка групировка. За нея федералните прокурори казаха, че е планирала да извърши атаки на територията на страната.

Говорителят на федералните прокурори каза, че няма индикации някой от задържаните днес да е планирал предстоящо нападение.

В свое съобщение премиерът Шарл Мишел похвали полицията и представителите на съдебната система за работата. „Няма да дадем място в нашата демокрация за тези хора, които представляват заплаха за нашите граждани", заявява той.

#Белгия #акция #джихадисти #полиция #Сирия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници