Българите – по закон младежи до 29 г.

Българите – по закон младежи до 29 г.
Законът предвижда да се създаде Национален консултативен съвет за младежта, който да подпомага министъра на образованието. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Парламентът прие окончателно на второ четене Закона за младежта, според който за младежи се смятат хората между 15 и 29 години включително.

Законът предвижда да се създаде Национален консултативен съвет за младежта, който да подпомага министъра на образованието при провеждане на държавната младежка политика, предаде БТА.

В него ще влизат зам.-министри, зам.-председател на Агенцията за закрила на детето, представители на сдружението на общините, на студентските съвети и на национално представителна младежка организация.

Депутатите записаха изисквания за национално представителната младежка организация – тя трябва да има поне 900 членове и да извършва дейност на територията на не по-малко от 30 на сто от общините в страната.

Най-малко 70 на сто от хората, които членуват в нея, трябва да са на възраст от 15 до 29 години. Непълнолетни също могат да членуват в младежки организации, но с изрично писмено съгласие на техните законни представители.

Парламентът прие да се направи Национална информационна система за младежта, в която да има данни за младежките организации в страната, изследвания за състоянието на младежта, както и актуална информация за възможностите за финансиране на младежки дейности.

В системата ще бъдат включвани и младежките организации, които кандидатстват за финансиране по национални и европейски програми.

Законът регламентира и младежкото доброволчество, и дейността на младежкия работник и задължи кметовете на общини до 31 януари да предоставят на областните управители годишен план за младежта, както и отчет за изпълнението на младежките дейности в общината за предишната година. Планът трябва да бъде приет от Общинския съвет.

Депутатите решиха в срок от два месеца от влизането в сила на закона Министерският съвет да внесе в Народното събрание Национална стратегия за младежта.

По-рано в четвъртък президентът Росен Плевнелиев заяви пред депутатите, че са необходими спешни мерки за борба с младежката безработица.

„Нямаме много време. Трябва да предоставим достъпни програми за предприемачество на младите хора“, каза държавният глава.

#Агенцията за закрила на детето #Министерският съвет #Народното събрание #Росен Плевнелиев #президент #безработица

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници