Тази година юни ще трае с една секунда повече

Тази година юни ще трае с една секунда повече
снимка: Flickr.com
A A+ A++ A

Светът се подготвя да добави една секунда повече в часовника. Това ще стане на 30 юни. Тогава циферблатът на атомния часовник в Париж ще покаже 23:59:60 ч.

Допълнителна секунда, или така наречената „високосна секунда“ е необходима да се сверят часовниците със забавянето на движението на Земята. Всяка година планетата ни бавно забавя своето въртене.

Тазгодишното добавяне на секунда ще е 26-ото, откакто е въведена тази практика през 1972 година. Заради силите, с които си взаимодействат Земята и Луната, завъртането на нашата планета се забавя с около 1,4 милисекунди на всеки век. Това налага и добавката към часовниците ни.

По времето на динозаврите например нормалната продължителност на един ден на Земята е била 23 часа. Всъщност последният път, когато денят и нощта са траели точно 24 часа е бил през 1820 г. От тогава денят е бил удължен с 2,5 милисекунди, според данни на НАСА.

Ако допълнителната секунда бъде премахната, грешката в земното време ще бъде 3 минути през 2100 година и 30 минути през 2700 година.

За последно една секунда е добавена през 2012 година, а това спря работата на много интернет сайтове, тъй като техните часовници бяха синхронизирани със стандартното гражданско време.

За да не се случи подобна бъркотия и тази година Google добавя милисекунда време на своите сървъри с всяка актуализация, така че те ще са в готовност, когато „високосната“ секунда бъде добавена.

#юни #секунда #часовник #движение #земя

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници