Ще има ли референдум заедно с местните избори?

Ще има ли референдум заедно с местните избори?
Снимка: www.novabulgaria.bg
A A+ A++ A

ГЕРБ категорично застава категорично зад идеята на президента за референдум заедно с местния вот на 25 октомври.

"Задължителното гласуване няма как да преодолее корпоративния вот. Като млада демокрация като нашата, такова гласуване е необходима временна мярка, за да въведе всички граждани във вота. Ние не можем да си затваряме очите пред факта, че все по-често на последните избори гласуват само твърдите ядра. Това не е добре за стабилността на институциите, които произвеждат пряката демокрация. Затова ние искаме всеки един да вземе отношение, за да има институционална стабилност", заяви председателят на парламента Цецка Цачева пред Нова телевизия.

Президентът Росен Плевнелиев внесе в 43-то Народно събрание в сряда предложение за провеждане на национален референдум по основни принципи, свързани с изборните права на българските граждани, едновременно с местните избори на 25 октомври. Днес Народното събрание ще обсъди промени в Закона за референдумите, предложени от различни политически сили.

Според политологът Даниел Смилов от Центъра за либерални стратегии хората трябва да бъдат питани по общите въпроси.

"Така зададени всъщност въпросите отразяват ценностното питане за мажоритарния вот, за електронното гласуване и за задължителния вот. Добре е все пак на парламента да бъде оставено място за маневри след евентуалното народно решение да приеме най-удачния вариант. Ако е съвсем точен въпросът и е разписана съвсем точна формула на гласуване, парламентът ще бъде с вързани ръце и може да не се стигне до най-добрия резултат, а в крайна сметка хората не могат да обхванат тази доста сложна материя във всичките ѝ детайли и да се произнесат с едно просто „да“ и “не“ по така сложни, незавършени законопроекти", коментира Смилов пред БНР.

Въпросът за въвеждане на мажоритарен елемент в изборите на практика е дали да преминем към смесена система – пропорционална и мажоритарна, уточни той и изрази предпочитания за вариант, подобен на немския, при което се запазва пропорционалността на резултата, но има и по–пряка връзка между избирателя и депутатите.

От АБВ и Реформаторския блок предлагат прагът за подписите за референдум да е 300 000. А валидността му да се определя по формула 40 процента плюс един глас от гражданите с избирателни права - т.е фиксирана, а не в зависимост от избирателната активност. От ГЕРБ предлагат в референдум да участват и българи зад граница. Поне основно образование да имат участниците в референдума искат от "Атака".

#референдум #избори #Цецка Цачева #Даниел Смилов #Смилов #ГЕРБ #Реформаторския блок #Атака #АБВ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници