Сеп Блатер не напусна ФИФА от алтруизъм

Сеп Блатер не напусна ФИФА от алтруизъм
Снимки: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Коментарът е на Кристин Бренан, USA Today; Превод: Веселина Стефанова

Той е знаел, трябва да е знаел. Защо иначе Сеп Блатер би се оттеглил от президентския пост на ФИФА във вторник вечер, само четири дни, след като бе преизбран за пети мандат?

Алтруизъм? Друг път, Блатер не е от този тип.

Да позволи на ФИФА да започне на чисто сред грандиозен скандал? Никакъв шанс. Загнездените чиновници като Блатер не се отказват току-така от такива властови позиции по своя воля.

Това решение се свежда единствено до Блатер и потенциалните проблеми, с които той се сблъсква. Неговото 17-годишно управление винаги се е движело от това какво ще реши самият той. Такъв е и случаят със застаряващите мъже, предимно европейци, които ръководят международния спорт по света. Те не напускат ей така, без причина. Те не изоставят мечтания живот, освен ако не се налага.

Тогава защо Блатер се оттегли така внезапно във вторник? Главният прокурор на САЩ Лорета Линч и нейните колеги, които поеха случая с най-големия корупционен скандал в историята на спорта, заяви няколко пъти миналата седмица, че това е само началото - точно, когато повдигнаха обвинения срещу 14 чиновници, девет от които висши.

Имало е защо да го повтарят: Разследването е щяло да продължи.

Абсолютно възможно е то да стигне и до Блатер. По пътя на логиката, властите на САЩ не изпускат Блатер от поглед, затова вероятно търсят нещо. За близо две десетилетия той е бил безапелационен лидер на това, което сега е най-корумпираната организация в спорта.

Твърде наивно би било да се смята, че Блатер не е знаел за повече от 150 милиона долара в подкупи, които към момента са разкрити от Американската прокуратура и ФБР. Трудно е да се повярва, че като президент на ФИФА, той не е бил подбудител на схемата.

В понеделник стана ясно, че превод от 10 милиона долара за футбола на Карибите вероятно е основата на скандала. Това разкритие стеснява кръга доста по-близо до Блатер от преди.

Дали това има нещо общо с решението му от набързо свиканата конференция в Швейцария? Как да няма?

След като Блатер бе преизбран в петък, той бе интервюиран от швейцарска телевизия. "Защо да се оттеглям? Това би означавало, че съм виновен за нещо".

Четири дена след това той напуска поста. 

Това е достатъчно.

#Сеп Блатер #ФИФА

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници