Турция пред ключови избори за Ердоган

Турция пред ключови избори за Ердоган
Снимки: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Турското ислямско-консервативно правителство се очертава като победител, но отслабнал, в парламентарните избори в неделя, от които президентът Реджеп Ердоган иска да е възползва, за да увековечи управлението си, което е оспорвано.

"Спечелила "голям шлем" в изборите през 2002 г., Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ е уверена, че ще победи във вота на 7 юни. Нейната звезда обаче е сериозно помръкнала поради забавените темпове на икономиката и критиките в страната и в чужбина, че се плъзга към авторитаризъм. Сондажите навеждат към предпазливост, но повечето от тях вещаят победа на ПСР с 40-42%. Това е доста по-малко в сравнение с 50-те процента в изборите през 2011 г. И песимистите от партията се опасяват, че тя ще загуби абсолютното си мнозинство в парламента.

Ердоган, който в продължение на 11 години беше успешен премиер и бе избран за президент през август м.г., предаде премиерския пост и лидерството на партията на бившия външен министър Ахмет Давутоглу. Ердоган обаче имаше амбиция не просто да заеме президентския пост, а да превърне страната в президентска република. Това би било в разрез с конституцията и той стегна армията си, за да издейства промяна на основния закон. Сегашният режим е "пречка за промяната" и прави от Турция "кола, която се задъхва поради празен резервоар", заявява непрекъснато президентът в своите речи. Но за да премине страната към президентски режим, партията на Ердоган трябва да прати в парламента 400 депутати от общо 550. А за тази цел е необходима решаваща победа във вота.

Все пак, ако бъдат спечелени 330 депутатски места, това ще даде възможност да се организира референдум за конституцията иначе амбициите на президента ще рухнат. В този лов на гласове главната партия на кюрдското малцинство – Демократичната народна партия /ДНП/ е основен коз, който ще реши резултата. За да влезе в парламента, ДНП трябва да получи над 10% от гласовете на национално ниво. Ако партията премине този праг, управляващите няма да съберат 330 депутатски места. В противен случай гласовете на кюрдите ще бъдат разпределени и ПСР ще получи голямо мнозинство, посочва Соли Йозел, университетски професор по политически науки.

Тези правила превръщат кюрдите н незаобиколим фактор. Кюрдското малцинство представлява 20% от населението на Турция. Твърдо решена да осуети голяма победа на управляващите, опозицията засилва атаките си срещу "султана" Ердоган и неговите реформи, окачествявайки неговата цел като "конституционна диктатура". Двете големи партии на опозицията – Народнорепубликанската и Партията за национално действие залагат в електоралните си надежди на забавените темпове на икономиката напоследък.

Страницата с "турското чудо" изглежда вече е прелистена - безработицата е на най-високото си ниво от 5 години насам, инфлацията е висока, националната валута е в слаба позиция по отношение на долара и еврото, а растежът е под 3%, докато през "китайските години" надхвърляше 8%. "В продължение на 10 години икономическият растеж в Турция беше висок и добре разпределен. Днес ние навлязохме в цикъл на слаб растеж, което вече не позволява да се намали неравнопоставеността. Ясно е че ПСР ще загуби избиратели", коментира икономистът Сейфетин Гюрсел от университета "Бахчешекир" в Истанбул.

В Затруднението си Ердоган залага на националната гордост и на религията. Докато неговите опоненти обещаваха увеличаване на заплатите, той разчита на завоеванията на неговия лагер по тази тема. "Те говорят, ние действаме", хвалеше се Ердоган и с корана в ръка подчертаваше миналото величие на Османската империя. Но тази персонализация на изборите и все по-разпалената партийна реторика на президента срещу неговите противници и медиите не успокоиха неговия лагер. Дори някои среди в неговата партия го упрекнаха в "арогантност". "Наистина на 8 юни Турция може да се събуди с коалиционно правителство", заяви авторитетният коментатор Абдулкадир Селви във в. "Йени Шафак".

Коментарът е публикуван в АФП и БГНЕС.

#Турция #Ердоган #Истанбул

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници