Предотвратиха опит за преврат в Египет

Предотвратиха опит за преврат в Египет
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Предотвратиха опит за преврат в Египет. Агенцията за национална сигурност на Египет е задържала в понеделник вечерта (1 юни) двама високопоставени членове на асоциацията „Мюсюлмански братя“ Абдуррахман ал Бар и Махмуд Газлян, обявени за издирване от 2013 година, съобщава електронното издание "Ал Ахрам".

Газлян е член на ръководното звено на ислямистката асоциация, а ал Бар е многогодишен мюфтия на „Братя мюсюлмани“. Според информацията на портала, заедно с лидерите са арестувани и двама техни помощници.

Това е първият арест на ръководители на асоциацията от такъв ранг от август 2013 година, когато след свалянето от власт на бившия президент Мохамад Морси бяха задържани всички водачи на „Братя мюсюлмани“.

Министерството на вътрешните работи на Египет обяви, че е ликвидирало нелегална мрежа, свързана с забранената в страната и призната за терористична ислямистка групировка "Мюсюлмански братя", съобщи новинарският сайт "Ал-Масри ал-Яум".

Според министерството активисти на групировката са събирали информация с цел извършване "враждебни действия срещу държавата и нейните институции". Сред предполагаемите цели са били армията и полицията, както и съдии, журналисти, изтъкнати политически и обществени дейци.

По информация на министерството участниците в тази мрежа са получавали заповеди не само от ръководството на "Мюсюлмански братя" в Египет, но и извън страната.

Групата е имала за цел наред с другото и да разпространява лъжлива информация и да нанесе ущърб на страна и да подкопае доверието в държавните институции. Било е създадено кибер звено, което да извърши хакерски атаки срещу официалните сайтове на министерства, ведомства, военни структури и полиция.

На 21 април съдът в Египет осъди сваления от армията президент Мохамед Морси на 20 години затвор заради убийството на студенти в рамките на протестите в страната, докато той все още беше на власт. Това бе първата присъда, която бившият държавен глава получава.

Морси бе главният обвиняем по делото за смъртта на поне 10 души, които загинаха през декември 2012 година при сблъсъци между привърженици на Мурси и на забранената в страната организация "Мюсюлмански братя" и протестиращи срещу президента.

Мохамед Морси е подсъдим по още две дела - за държавна измяна и шпионаж в полза на чужда държава, както и за бягството от затвора на лидерите на ислямистите през 2011 година.

#Египет #преврат #Мохамед Морси

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници