Белият дом критикува Сената, че може да спре масовият шпионаж в САЩ

Белият дом критикува Сената, че може да спре масовият шпионаж в САЩ
Прессекретарят на Белия дом Джош Ърнест
A A+ A++ A

Белият дом разкритикува Сената за „безотговорния“ неуспех да прекрати изтичането на срока на действие на антитерористичите програми, но същевременно изрази надежда, че законодателите ще загърбят партийните пристрастия и ще отстранят бързо проблема.

"Призовахме Сената да гарантира, че това ще продължи възможно най-краткотрайно“, заяви прессекретарят на Белия дом Джош Ърнест в заявление, последвало решението да не бъде продължен срока на действие на т.нар. Патриотичен акт.

"По такава решаваща тема - като нашата национална сигурност, сенаторите трябва да оставят настрана партийните си съображения и да действат бързо", каза той.

Белият дом беше предупредил тази седмица, че всички сървъри на АНС (американската Агенция за национална сигурност (АНС)) за събиране на метаданни за разговорите, свързани с американски телефони (час, продължителност, брой и т.н.) ще престане да работи в 0:01 местно време, ако Сенатът не даде възможност да се създаде правна основа на програма.

Според източник, близък до лидера на мнозинството в Сената, се очаква преразглеждането на блокирания текст в неделя вечерта, за да продължи през седмицата, с окончателно гласуване във вторник или сряда.

Предисторията

Сенатът не успя да постигне съгласие, за да се избегне изтичането на времето на оспорваната програма за масово събиране на данни за телефонните разговори от АНС. 

Текстът на законопроекта, който трябваше да удължи програмата за контрол върху комуникациите, няма да може да бъде приет до изтичането - неделята вечерта, което отваря пътя най-малкото на спирането на събирането на данни.

#шпиониране #АНС #Агенция за национална сигурност #Белият дом

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници