Еврокомисията предлага разселване на мигранти, ако ни залее бежанска вълна?

Еврокомисията предлага разселване на мигранти, ако ни залее бежанска вълна?
Димитрис Аврамопулос, снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Европейската комисия (ЕК) може да предложи нова схема за разселването на мигранти, ако България бъде залята внезапно от бежанска вълна. Това съобщи на пресконференция еврокомисарят по миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос, цитиран от сайта на БТА.

Комисията предложи днес схема за разселването на законно приети в Италия и Гърция имигранти, пристигнали от Еритрея и Сирия. Съобразно тази схема България би следвало в следващите две години да приеме 788 мигранти, от които 572 от пристигналите в Гърция и Италия.

Срещу всеки приет имигрант ЕС осигурява 6000 евро помощ

за държавата домакин.

По думите на Аврамопулос, ако България бъде внезапно залята от имигрантска вълна, ЕК може да предложи на останалите държави в ЕС да поемат част от тази тежест. Дали такава внезапна вълна се е появила, ще оценяваме случай по случай, поясни той.

Аврамопулос добави, че при отчитането на внезапен имигрантски прилив,

България може да бъде изключена от механизма за разселване

т.е. от нашата страна да не се очаква да приема мигранти, пристигнали в други държави. Допълнително България в такъв случай би могла да получи спешна помощ от ЕС, добави еврокомисарят.

"Говорим днес за криза в Средиземноморието. Утре следващата криза може да бъде в Черно море, може България и Румъния да бъдат изправени пред същия проблем. Ако е необходимо, механизмът за разселване ще засегне и тази част на Европа", заяви еврокомисарят. /ДД

#Европейската комисия #разселване #мигранти #бежанска вълна #бежанци #Димитрис Аврамопулос

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници