Решението за VІІ блок на АЕЦ „Козлодуй“ след седмица

Решението за VІІ блок на АЕЦ „Козлодуй“ след седмица
Решението на правителството ще бъде последвано от създаване на работна група за реализацията на проекта. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Очаква се следващата седмица Министерският съвет да вземе решение за изграждането на седми блок на АЕЦ „Козлодуй“, съобщи заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Валентин Николов пред журналисти в сряда.

Решението на правителството ще бъде последвано от създаване на работна група за реализация на проекта, допълни той, цитиран от „Медиапул“.

Миналата седмица при посещение на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в Москва бе договорено в тази група да бъдат включени и представители на руската „Атомстройекспорт“, която е главен изпълнител на спрения проект за строеж на АЕЦ „Белене“.

Произведеният за прекратената атомна централа реактор трябва да се инсталира в работещата ядрена централа според последните намерения на правителството.

По думите на премиера Бойко Борисов България не може да мине без руснаците нито за седми блок на АЕЦ „Козлодуй“, нито за удължаването на живота на работещите V и VІ блок на централата.

„Няма забавяне на модернизацията на пети и шести блок на АЕЦ „Козлодуй“, каза още Валентин Николов, въпреки че шефът на Агенцията за ядрено регулиране Сергей Цочев преди дни обяви, че проектът за удължаване с 20 години на експлоатацията на двата реактора се забавя с две години.

Според Николов е невъзможно България да изпадне в ситуацията, при която V и VІ блок спират работа заради изтичане на лицензите им, а седмият блок още да не е готов.

Такива опасения се появиха миналата седмица, след като стана ясно, че планираният VІІ блок на АЕЦ „Козлодуй“ с реактора на АЕЦ „Белене“ може да стане факт едва след 2021 г. Лицензите на V и VІ блок изтичат през 2017 и 2019 г., а проектът за удължаването на експлоатацията им се бави.

#Сергей Цочев #Агенцията за ядрено регулиране #България #Бойко Борисов #премиер #АЕЦ „Белене“ #Атомстройекспорт #Москва #министър на икономиката #Делян Добрев #заместник-министър на икономиката #Валентин Николов #АЕЦ „Козлодуй“ #Министерски съвет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »