Алиев: Енергетиката ни създава прекрасни отношения с България

A A+ A++ A

Енергетиката е онази сфера, която играе огромна роля в нашите отношения, а те са прекрасни, заяви президентът на Азербайджан Илхам Алиев на срещата си с президента Георги Първанов в Баку.

„Отношенията на нашите страни се развиват прекрасно, често се срещаме“, каза Алиев, цитиран от „Фокус“.

Той добави, че в политическата сфера двете държави поддържат много високо равнище на дискусиите по различни въпроси, а в икономическата – стокообменът постоянно нараства.

„Сигурен съм, че след това посещение ще имаме нова динамика, нови перспективи в нашите отношения“, каза президентът на Азербайджан, като изрази увереността си в бъдещите „прекрасни резултати“.

От своя страна президентът Георги Първанов обяви, че България очаква много повече по линия на взаимните инвестиции, в този смисъл са намеренията на българските институции и представителите на българския бизнес.

„Високо ценя нашите лични отношения и трябва да кажа, че те дадоха тон, зададоха модел в междудържавните отношения, който беше поет от всички институции – изпълнителната власт, парламента“, каза той.

„Много важно е това, че отношенията ни са не само като приятели, а и са делови, изпълнени са със съдържание“, добави Първанов.

Георги Първанов е на двудневно официално посещение в Азербайджан  по покана на президента Илхам Алиев.

Очаква се основна тема на разговор да бъде сътрудничеството между двете страни в областта на енергетиката, и по-специално възможността за газови доставки от Азербайджан за България от един милиард кубични метра годишно.

През 2010 г. президентът Георги Първанов и Илхам Алиев постигнаха съгласие за доставки на природен газ от Азербайджан за България и сложиха началото на проекта. След изграждането на необходимите газови връзки с Гърция или Турция, той може да бъде реализиран на сто процента.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници