Отварят досиетата на кредитните милионери от ДС

Отварят досиетата на кредитните милионери от ДС
Досиетата на кредитните милионери, сътрудници на Държавна сигурност, да бъдат разсекретени, решиха депутатите на първо четене на промените в Закона за досиетата. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Досиетата на кредитните милионери, сътрудници на Държавна сигурност, да бъдат разсекретени, решиха депутатите на първо четене на промените в Закона за досиетата.

Предложението дойде от „Синята коалиция“. То беше подкрепено с 91 гласа „за“, нито един „против“ и един „въздържал се“, предаде БТА.

На проверка ще подлежат еднолични търговци, управители и членове на управителен или контролен орган на дружества към момента на теглене на кредити, които са останали необслужени.

Според председателя на комисията по досиетата Евтим Костадинов на база на списък на БНБ от 1997 г. подлежащи на проверка са над 10 500 фирми и около 50 000 души.

„Остават неясни част от въпросите, които стояха във времето на прехода - къде изчезна голяма част от парите, кой и как направи това възможно. Тяхната зависимост и връзки с бившия репресивен апарат на комунистическата държава трябва да станат част от закона, за да може комисията да извърши необходимата проверка“, заяви депутатката от ДСБ Екатерина Михайлова.

По думите й „кредитните милионери“ са се възползвали от инфлацията и нестабилността на банковата система, за да присвоят големи суми, затова идеята е да излезе на бял свят истината дали ДС има участие в трансформацията на икономиката на страната.

Михайлова изтъкна, че до момента поради пропуски в законодателството нямаше възможност да се отворят точно тези досиета.

#Държавна сигурност #ДС #кредитни милионери #досиета #Екатерина Михайлова #ДСБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници