Бившият президент на Египет Мохамед Морси получи смъртна присъда

Бившият президент на Египет Мохамед Морси получи смъртна присъда
A A+ A++ A

Бившият президент на Египет Мохамед Морси бе осъден на смърт. Той е сред поне 100 други противници на предишния държавен лидер Хосни Мубарак, за които египетският съд готви най-тежкото наказание, съобщи Би Би Си.

Обвинението е заради масовите протести през 2011 година и подстрекателство за бягства от затворите.

На 21 април Морси получи 20 години затвор заради арестите и измъчванията на протестиращи, докато той все още беше на власт. Тогава същата присъда получиха и 12 други подсъдими по същите обвинения.

За евентуално изпълнение на получената сега смъртна присъда трябва най-напред да се произнесат религиозните власти в страната. По традиция това прави върховният мюфтия на Египет. Окончателното огласяване на решението  е насрочено за 2 юни.

Мохамед Морси е член на влиятелното "Мюсюлманско братство" - една от най-старите ислямистки организации в арабския свят. Той дойде на власт след избори, предшествани от свалянето на Хосни Мубарак, който управлява Египет в продължение на 30 години.

Морси се задържа на президентския пост около година и на свой ред бе свален през 2013 година след масови протести на светски настроените египтяни.

След неговото задържане партията "Мюсюлманско братство" беше забранена, а хиляди нейни членове също отидоха в затвора. След това срещу президента и някои от неговите поддръжници бяха повдигнати обвинения, че са подбуждали свои поддръжници да убият журналист и протестиращи по време на сблъсъците пред президентския дворец в страната през 2012 г. Тогава полицията трябваше да се намеси, за да разпръсне протестиращите. В сблъсъците се включиха и поддръжници на Братството, при които загинаха 11 души, припомня Би Би Си.

Преди издаването на присъдата от партията на Морси обвиниха тогавашния ръководител на армията и настоящ президент ген. Абдел Фатах ас Сиси в това, че използва съдебната система "като оръжие". Самият Морси отхвърля пълномощията на съда, твърдейки, че е жертва на военен преврат.

 

#Мохамед Морси

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници