Съдебната реформа е въпрос на дни, зарече се Кунева

Съдебната реформа е въпрос на дни, зарече се Кунева
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

"Промяна в Конституцията ще има. Съдебна реформа ще има. Дали това ще стане 15 дни по-рано или по-късно - аз бих подкрепила 15 дни по-рано. Въпрос на дни е". Това заяви вицепремиерът Меглена Кунева в сутрешния блок на БНТ в петък.

По думите й, тази реформа е тест за парламента, защото някои депутати се опитват да протакат нещата. "Аз имам много по-високи изисквания и очаквам, че още до юни конституционните промени ще минат на първо четене. Така ще се преброят хората, които гледат сериозно на държавата и тези, които искат да останем сива икономика", допълни Кунева.

Според министъра, промените в Конституцията са ни нужни и заради членството в Европейския съюз.

"Христо Иванов наложи много добър диалог с прокуратурата и Висшия съдебен съвет. Ясно е, че трябва да има контрол. Самият главен прокурор подкрепя такава идея. Колегите от Реформаторския блок заявиха, че предложените промени могат да влязат в сила за следващия главен прокурор, за да не се приема това, като персонална атака срещу Сотир Цацаров", посочи още вицепремиерът.

По думите й, ако промените в закона и съдебната система са козметични, те няма да засегнат никого и около тях няма да се шуми. 

Тя обясни още, че има доверие на партньорите си от ГЕРБ. "Съдебната реформа беше сред основните в платфромата, която подписахме. Ако нямаме доверие, няма как да работи машината", допълни вицепремиерът.

Според нея, никой не твърди, че България не е готова за Шенген. "Заградени сме от четири страни от конфликти и е недопустимо да бъдем държани извън абсолютната зона на сигурност. Европейците не правят така", посочи тя. 

 

 

#Меглена Кунева #Европейски съюз #Конституция #Шенген

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници